Balparmak Basın Mensuplarını Ağırladı
GÜNDEMBasın Mensupları Çekmeköy’de bulunan tanınmış bal firması Balparmak’ın modern tesislerini gezdi.
Balparmak Çekmeköy Kampüsü’nde düzenlenen kahvaltı programında basın mensupları ile bir araya gelen Balparmak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özgür Altıparmak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illeri etkileyen deprem felaketinin etkilerini ve bölgeye yapılması gereken destekleri konuşurken, balda taklit ve tağşiş konusunda gelen soruları da yanıtladı.
Depremin hemen ardından ilk olarak İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD’a nakdi yardımda bulunduklarını söyleyen Altıparmak, deprem bölgelerinde konteyner kentler kurmak için başlatılan seferberliğe de katıldıklarının altını çizdi. Altıparmak, “Yaşananlar hepimizi derinden etkiledi. Derin bir üzüntü ve şok yaşadık. Depremin etkilerinin en az bir yıl süreceğini tahmin ediyoruz. Hep birlikte enerjimizi koruyarak buna odaklanmalı, bölgelerin toparlanması için elimizden geleni yapmalıyız. Balparmak olarak yaptığımız ayni ve nakdi yardımlarla bölgeye desteğimizi sürdürüyoruz. Depremden etkilenen bölgelere konteyner kentler kurulması için başlatılan seferberlikte biz de varız. Hatay’a içinde iki odası, duş, tuvalet ve mutfağı bulunan konteyner gönderdik. Ayrıca Çekmeköy’de bulunan kampüsümüzün sınırlarındaki bir binayı çocuklu depremzede ailelere tahsis ettik” dedi.
Altıparmak, bugüne kadar deprem bölgesi için yaptıkları diğer çalışmaları ise şöyle anlattı: “Çekmeköy Kaymakamlığı, Çekmeköy Belediyesi ve AFAD işbirliğinde organize edilen toplama merkezlerine gelen yardımların gönderime hazırlanması için gönüllü Balparmak çalışanlarıyla işgücü desteği verdik. Depremzedelerin günlük beslenmelerinde enerji ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda doğal balın yanı sıra hijyen kolilerini de bölgeye gönderdik. Çekmeköy Sanayici Ve İş Adamları Derneği veAFAD işbirliğiyle Hatay’a giderek çadırkentlerdeki çocuklara yaşadıklarını biraz olsun unutturabilmek için oyuncak ve bal dağıttık. Biliyorsunuz bölge mevsim itibarıyla soğuk, koşullarının şartlarını ise hepimiz biliyoruz. Bu nedenle bağışıklığı güçlü tutmak zorlaşıyor. Biz de bu farkındalıklaTÜBİTAK-MAM işbirliğinde deprem bölgesindeki çadır kentleri ziyaret ederekdoğal bal ve “Propolisli Boğaz Spreyi” içeren yardım çantası dağıttık. Dedi.
Sahte Balda Artış Var…
Toplantıda balda son dönemde giderek artan taklit ve tağşiş konusu da ele alındı. Son yıllarda etkisini iyice gösteren iklim krizi ve beraberinde gerçekleşen orman yangınları nedeniyle bal rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşandığının altını çizen Özgür Altıparmak, çiçek balı rekoltesinde yüzde 35, çam balı rekoltesinde ise yüzde 85 civarında bir kayıp yaşandığına dikkat çekti. Bu durumun gıda sahtecilerinin iştahını kabarttığını söyleyen Altıparmak, şöyle devam etti: “Rekoltenin bu kadar düştüğü bir dönemde tüketicilere bal satın alırken balın fiyatı bilinen ve güvenilen markaların çok altındaysa buna dikkat etmelerini öneriyorum. Piyasada çok fazla tağşişli bal var. Üstelik balın sahte olup olmadığı ancak tam donanımlı laboratuarlar da konusunun uzmanları tarafından yapılan çok detaylı analizlerle anlaşılır. Bugün bal ve arı ürünleri alanındaki Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın kapsamlı eşdeğer bal ve diğer arı ürünleri ihtisas laboratuvarları arasında yer alan Balparmak Kalite Kontrol Laboratuvarına sahibiz. Kovandan sofraya kadar olan tüm süreçte ürünlerin sürdürülebilirliğini ve şeffaf süreçlerle izlenebilir kalitesini, en az 100 parametrede yaptığımız analizlerle güvence altına alıyor; saflığından ve doğallığından emin olduğumuz balı başlangıç değerlerini koruyarak ambalajlıyor ve tüketicilerle buluşturuyoruz.”
“Balda taklidin tespit edilmesinde dünyada bir ilk olan yeni bir analiz metodu geliştirdik”
Altıparmak, Balparmak Ar-Ge Merkezi’nde yapılan yoğun araştırmalar sonucu balda esmer pirinç şurubunun varlığını tespit eden ve dünyada bir ilk olan yeni bir metot geliştirdiklerine dikkat çekti. Altıparmak, bu metodu şöyle anlattı: “Bu metot ile bugüne kadar balda tespit edilemeyen esmer pirinç şurubunun varlığını yani balda tağşiş yapıldığını belirleyebiliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla balda esmer pirinç şurubunun göstergesi olan bileşeni belirlemeyi başardık. Geliştirdiğimiz bu metot, dünyanın en saygın bilimsel dergilerinden biri olan “LWT Food Science&Technology” dergisinde yayınlanarak dünya literatürüne de girdi. Dünyada bir ilk olan bu metodun patent başvurusunu da yaptık.”
Balın, dünyada taklit edilmesi en kolay ama taklit ve tağşiş edildiğinin anlaşılmasına yönelik analiz edilmesi en zor gıda ürünleri arasında ilk sıralarda yer aldığına değinen Altıparmak yakın zamanda piyasadaki tüm ambalajlı balları, analiz ettiklerini belirterek “Maalesef tüm analizlerden geçen balların oranı çok az “ dedi.
Daha sonra Basın mensuplarına tesisleri gezdiren Özgür Altıparmak ve Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İlginizi Çekebilir