© Bizim Bölge Haber 2021

Çekmeköy’de İklim Değişimi Çalıştayda Ele Alındı

Çekmeköy Belediyesi, Crea Center yerleşkesinde “Çekmeköy Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Sera Gazı Azaltım Çalıştayı” düzenledi. Çevre ilçe belediyelerinin de katıldığı çalıştayda, sera gazının azaltımı ve iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi için yapılması gerek çalışmalar konuşuldu.

                  Çekmeköy Belediyesi İklim Değişikliği ve etkilerini en aza indirmek ve kentin iklimsel tehlikelere dirençli ve uyumlu hale gelmesi için çalışmalara başladı.  Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın ev sahipliğinde Merkez Mahallesi Crea Center yerleşkesinde yapılan çalıştaya alanında uzman isimler katıldı. Bu çalışmada öncelikle iklim değişikliği ve oluşturduğu tehditler ile kentlerin bu dinamikle etkileşimleri birçok boyutuyla ele alındıktan sonra, iklim değişikliğinden kaynaklı sorunlara ve iklim değişikliğine neden olan faaliyetler değerlendirilerek ve önlemler alınması için çalışmalar yapılacak.  

                  İklim değişikliği ile mücadele çalışmaları kapsamında İklim Değişikliği Ve Sıfır Atık Müdürlüğü koordinasyonunda “Çekmeköy Kentsel Ve Kurumsal Sera Gazı Envanteri İle Çekmeköy İklim Değişikliği Eylem Planının Hazırlanması Projesi” çalışmaları yaklaşık uzun zamandır hazırlanan alt yapı çalışmaları ile davam ediyor.  Çalışmaların startına belediye bünyesinde başlayan ekipler; İklim Değişikliği Eylem Planı, Sera Gazı Envanteri ve Azaltım Eylemleri konularında belediye personellerinin katıldığı eğitimler düzenledi.

                  İlçede bulunan kurumlardan sera gazı salım kaynakları belirlemek için (İgdaş, Ayedaş, Meteroloji Genel Müdürlüğü, İlçe Tarım Orman, EPDK, TÜİK, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İBB Atık, Noterler Birliği Vb.) 2021-2022 verileri toplandı. Çekmeköy Belediyesi sera gazı envanteri İçin geçtiğimiz Temmuz ayında saha gezisi yapıldı ve sera gazı kaynakları belirlendi.

                 Çalıştayda selamlama konuşmasını yapan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Bugün burada güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İklim değişikliğini hep birlikte yaşıyoruz. Benim gençliğim İstanbul’un merkezi Beyoğlu’nda geçti. O zamanlar yağmur yağdığı vakit günlerce yağardı. Bütün şehir değişti, dönüştü birde o günün altyapı koşulları ile aklımıza en ufak bir su taşkını veya bir yeri su basacağı aklımıza gelmezdi. Hiç böyle bir sıkıntı görmezdik, bilmezdik. Şimdi en ufak bir yağmur başlamadan evvel insanlarımız telefon ettiği zaman hemen müdahale edelim diye ekiplerimizi sahaya çıkartıyoruz. Şimdi böyle bir noktaya geldik. Bu noktaya kim getirdi? Bizler, sonuçta bu şehirde yaşayan insanlarımız getirdi. Şimdi sizin yaptığınız çalıştaylar, çalışmalar evlatlarımızı gelecekte hayal ettiğimiz bir ülkede yaşaması için bir öncü olacak. Bu çalışmalar çok önemli. Sizler gibi bu işin merkezinden gelen değerli hocalarımızın bizlere yön vermesi, yol göstermesi ile daha iyi bir noktaya gelmesi için gayret etmemiz lazım. Yoksa gittikçe zor günler geçireceğiz. Bu bilinçle beraber şehirlerimizi koruma adına bu çalıştaylar ve çalışmaların çok faydalı olduğuna inanıyorum. “  dedi.

Çalıştayla hedeflenen kazanımlar ise şöyle:

·         Uluslararası yapılan anlaşmalar, ülkemizin bu çerçevede vermiş olduğu taahhütler ve daha fazlası gelecek nesillere doğal bir çevre bırakma sorumluluğunu yerine getirme

·         Kurumsal ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine olan olumsuz katkının asgari seviyeye indirilmesi

·         Belediye operasyonlarından kaynaklanan zararlı emisyonlar azaltılarak havanın temizlenmesi

·         Kentin iklimsel tehlikelere dirençli ve uyumlu hale gelmesi

·         Enerji verimliliği sağlanarak maliyetlerin düşürülmesi ve ulusal ve uluslararası anlaşmalara uyum

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER