Afet Dayanışma Ağı (A.D.A) Haci Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi konferans salonunda “ Temel Afet Bilinci” konulu seminer programı düzenledi. Seminere Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez’de katıldı.
Türkiye çapında yaygın olan Afet Dayanışma Ağı (ADA)ücretsiz olarak teorik ve pratik eğitimler vererek, çevremizde karşılaşabileceğimiz yangın,sel, erezyon ve deprem gibi tehlikelere karşı gönüllüleri bilinçlendirerek ve eğiterek ailesine ve çevresinde ki insanlara yardım edebilecek duruma getirmeyi hedefleyen ADA , Haci Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi’nin daveti üzerine Çekmeköy’de seminer verdi. Seminere Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, Belediye Meclis üyeleri, STK temsilcileri ve Haci Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı üyeleri katılım sağladı.
Haci Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi Başkanı Yıldız Ada “Beklenen İstanbul depremi öncesinde farkındalık yaratmak için böyle bir seminer düzenledik. Amacımız insanların dikkatini çekip, bilinçlenmesini sağlamaktır. Ülkemizde sıkça görülen deprem, heyelan, sel gibi afet durumlarında afet öncesi , afet sırası ve afet sonrasında yapılmasını gerekenleri afet bilinci olarak halkımıza kazandırmak istedik, bunun için Afet Dayanışma Ağı (ADA) ile bir aradayız. Bizi bılgilendirmek için burada bulunan ADA’ya çok teşekkür ediyoruz.
Afet Dayanışma Ağı, Çekmeköy Temsilcileri adına konuşma yapan Pakize Gürhan “ Bizler kendi yaşadığımız coğrafyada habitatımız ile ilgili bilgimiz olması gerekiyor. Deprem ve doğa olayları afet değildir. Ve afete dönüşmemesi için de ön hazırlıklar gerekiyor. Afet Dayanışma Ağı profesyonel ekiplerin o 72 saat içinde bizlere ulaşıncaya kadar hayatta kalabilme becerisi elde edebileceğimiz eğitimler dizisi veriyoruz ve alıyoruz. Afet zamanlarında o ilk saatlerde bir bakıma nerede bu devlet dememek adına her apartmanda, her sitede, her mahallede en az 30 kişilik bu bilgileri, eğitimleri almış bireylerin olması gerektiğine inanıyor bunun bir zaruret olduğuna inanıyoruz. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğiyle Afet sırasında yakınlarımıza, komşularımıza ağlayacağımıza ön hazırlıklarımızı yapar gerisini tevekküle bırakmayı düşünüyoruz. Herkesi afet bilinci eğitimi almaya davet ediyoruz” dedi.
Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez “ Bugüne kadar ülkemizde meydana gelen afetlerde çok canımız yandı, bir afet olmadan önce hazır olmamız çok önemli, o zaman geldiğinde keşke dememek için hepimiz bu durumlara hazırlıklı olmalıyız. Çekmeköy’de de kentsel dönüşüme gidebilmek için her soruna çözüm arıyoruz. Çekmeköy aynı zamanda bir deprem anında İstanbul’un toplanma bölgesi, toplanma bölgesi ne demek? İnsanların büyük afetlerde toplanması, yaşaması gereken yer demek, jeneratörü olsun, sağlık ekibi olsun, elektrik olsun, temiz suyu olsun bir toplanma bölgesinde bunların olması gerekiyor. Yollar ile lojistik merkezi konumunda olması gerekiyor. Hepimizin hazırlıklı olması gerekiyor. Sizin gibi STK’lar çok önemli evet keşke dememek için herkes elinden geleni yapmalı, Başkana bu programı düzenlediği, Afet Dayanışma Ağına da katkıları için teşekkür ederim “ dedi.
Afet Dayanışma Ağı (ADA) Genel Koordinatörü, temel afet bilinci eğitmeni Selmin İlknur Balıbaş ülkemizde genellikle bir afet sonrası kriz yönetimine yönelik faaliyetlerin daha çok yürütüldüğünü ama bizim bunun öncesini de hatırlatmamız gerektiğini belirterek afet riskinin azaltılabileceğini söyledi. Balıbaş Afetlerde eğitim almış gönüllülerin öneminin çok büyük olduğundan bahsederek bir afet anında profesyonellerin olaya dahil olması dördüncü basamakta oluyor. İlk anlarda olaya ilk müdahale edenler ailemiz, komşularımız ve mahalle sakinleri çevredekiler oluyor. Bu yüzden her mahallede eğitimli gönüllülerin olmasının öneminin büyük olduğuna vurgu yaptı. Yaklaşık 1,5 saat süren seminerde Balıbaş seminerde, afet öncesi yapılması gereken tüm hazırlıklardan, deprem anında doğru olduğu sanılan yanlış hareketlerden, riskli yapılara kadar bir çok konu hakkında bilgi verdi.
Ümit ŞENER
Yorum Yazın