Yerel yönetimlerde KOSGEB destekli ilk Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) açıldı. Tuzla Belediyesi TEKMER’in resmi açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, merkezde biyoteknoloji, yazılım, kimya ve yapay zeka uygulamaları alanlarında çalışmalara yürütüleceğini belirterek “Tuzla Belediyesi vizyoner bir bakış açısıyla yola çıktı. Bu TEKMER diğer belediyelere hem örnek hem de öncü olacak.” dedi.
Tuzla Belediyesi TEKMER’in açılışı nedeniyle düzenlenen törene Bakan Varank’ın yanı sıra AK Parti İstanbul milletvekillleri Osman Boyraz ve Serkan Bayram, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik ile İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen katıldı.
Törende bir konuşma yapan Bakan Varank şunları söyledi:
17 TEKMER: Bu eşsiz parkın içerisinde yer alan Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin açılış töreni vesilesiyle sizlerle bir aradayız. Girişimcilere, işletmelere kuluçka öncesi ve sonrası süreçlerde etkin hizmetlerin sağlandığı teknoloji geliştirme merkezleri Türkiye genelinde giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ilgili kuruluşumuz KOSGEB eliyle bugüne kadar 17 TEKMER’in kurulumuna öncülük ettik. 2021 yılından bu yana 15 yeni TEKMER faaliyete geçti.
VİZYONER BAKIŞ AÇISI
Tabii açılışını yaptığımız Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezinin farkını da söylememiz gerekir. Tuzla Belediyesi vizyoner bir bakış açısıyla yola çıktı. Burası yerel yönetimler bazında ilk kurulan TEKMER’imiz. Bu manada da öncü oldular. Merkezde rekabetçiliğin anahtarı, inovatif fikirlere inşallah ev sahipliği yapılacak. Biyoteknoloji, yazılım, kimya ve yapay zekâ uygulama alanlarında çalışılarak inovasyon ekosistemimize önemli katkılar sağlanacak. Yani bu TEKMER diğer belediyelere de hem örnek hem de öncü olacak.
TURCORN 100 PROGRAMI
Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi bilhassa son 2 yılda adeta uçuşa geçti. Milyar dolar değerlemeye ulaşan unicorn ya da bizim tabirimizle turcorn sayımız şu anda 6. Bunlardan 2 tanesi de 10 milyar doların üzerinde değerlemeye ulaştı. Daha fazla turcorn adayının önünü açmak için biz turcorn 100 programını başlatıyoruz. Bu programla erken aşamayı geçmiş girişimleri, küresel hedefleri olan teknoloji girişimlerini desteklemeye devam edeceğiz. Bu destek programı Tuzla TEKMER’in hedefleri içinde adeta biçilmiş kaftan. Ben buradan arkadaşlarımıza hem uyarıda bulunmak istiyorum hem de tavsiyede bulunmak istiyorum. Bizim ilan edeceğimiz turcorn 100 programını da takip etsinler. O programın da bir parçası olarak biz Tuzla Belediyesi TEKMER’i görmek istiyoruz.
KENARA ÇEKİLMİYORUZ
KOSGEB Başkanı Kurt, KOSGEB’in 2019 yılına kadar TEKMER’leri kendi bünyesinde, kendi yönetiminde götürdüğünü 2019’dan sonra bir açılım gerçekleştirdiğini söyledi. Kuluçka ekosisteminin, girişimciliğin tabana yayılması adına OSB’lerin, ticaret odalarının ve belediyelerin teknoloji merkezi açmasının da önünü açtıklarını anlatan KOSGEB Başkanı Kurt, “Biz burada organizasyondan, içerinin donatımına kadar birçok alanda destek veriyoruz ama desteğimizi verip kenara çekilmiyoruz. Sürekli içinde olacağız. Tuzla TEKMER’in sürekli içinde olacağız.” dedi.
BAŞARI KRİTERİMİZ OLACAK
Kurt, ilk defa belediye ile yapılan bir TEKMER’in başarılı olmasının aynı zamanda kendileri için de bir başarı kriterimiz olacağını vurgulayarak “Şu ana kadar gerçekten çok ciddi bir teveccüh var. Biz Türkiye'de milli teknoloji hamlesine, gençlerin girişimciliğe olan tutkusuna, TEKMER’lerimize destek vermeye devam edeceğiz ve inşallah belediyelerimiz, sanayi bölgelerimiz, ticaret odalarımız ve aynı zamanda üniversitelerimiz de güçlü bir şekilde bu kuluçkaların yaygınlaşmasına katkı verecekler ve hep birlikte inşallah milli teknoloji hamlesini şahlandıracağız.” diye konuştu.
GENÇLERE DESTEK VERECEĞİZ
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Tuzla’nın sanayi ağırlıklı bir ilçe olduğunu belirterek “Ön kuluçka, kuluçka ve kuluçka sonrasındaki yatırımlarımız, özellikle de iş geliştirme, mali desteğin sunulması, yönetim ve danışmanlık, mentörlük de dahil olmak üzere birçok aşamaları biz burada TEKMER içerisinde ‘Benim fikrim var’ diyen tüm gençlerimize sonuna kadar destek vereceğiz.” dedi.
6 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEK
TEKMER’ler; girişimcilere ve işletmelere ön inkübasyon, inkübasyon, inkübasyon sonrası süreçlerde; iş geliştirme, mali kaynaklara erişim, yönetim, danışmanlık, mentörlük, ofis ve ağlara katılım gibi hizmetler sağlıyor. KOSGEB’in 5 yıl süreli TEKMER Destek Programı kapsamında işletici kuruluşa mobilya ve donanım, ortak kullanıma yönelik makine-teçhizat ve yazılım giderleri, personel giderleri, eğitim, danışmanlık, organizasyon ve tanıtım giderleri için toplamda 6 milyon liraya kadar destek veriliyor.
13 İŞLİĞİ VAR
2 bin 250 metrekare kapalı alana sahip Tuzla Belediyesi TEKMER’de, 375 metrekarelik laboratuvar alanı, 13 işlik için 621 metrekarelik işlik alanı bulunuyor. TEKMER’de Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile de iş birliği yapılıyor. Tuzla TEKMER, biyoteknoloji, kimya, yapay zekâ ve yazılım temalarında faaliyet yürütecek.
Yorum Yazın